
Aanleiding – onderzoek Zeg je JA tegen MDMA?!
“Mijn moeder was niet enthousiast”
Dit onderzoek is bedacht door Gunou Mahmoud. Zij heeft PTSS en die is moeilijk te behandelen. “Hierdoor word ik mentaal en fysiek ernstig belemmerd in mijn functioneren”. Zij hoorde van MDMA-therapie bij PTSS en ging zich hierin verdiepen. Zij las dat in een onderzoek dat bij twee-derde van de cliënten na een jaar geen sprake meer was van een PTSS. “Deze cijfers gaven mij hoop, dus ik ben gaan zoeken naar mogelijkheden om MDMA-therapie in Nederland te volgen”. Helaas kon dit nog niet, maar misschien wel in de toekomst.
Tijdens die zoektocht sprak zij met haar moeder over deze therapie. Haar reactie was niet wat Gunou hoopte: “Nee, zij was niet enthousiast. Ze wilde niet dat ik drugs ging gebruiken”. Haar moeder had direct allerlei negatieve beelden over MDMA.
Voorlichting voor jongeren én naasten
Zoals het verhaal van Gunou laat zien, is goede en objectieve voorlichting over MDMA-therapie nodig als dit beschikbaar komt. Voorlichting zou zich niet alleen op jongeren moeten richten, maar ook op hun ouders en naasten. Zij spelen vaak een belangrijke rol in de keuzes die jongeren maken. Ook steunen zij jongeren tijdens het volgen van therapie.
Voorlichting moet goed aansluiten bij jongeren en hun naasten. Daarom is het belangrijk om inzicht te krijgen in wat zij weten over MDMA-therapie en wat hun mening hierover is. Wat verwachten zij van de therapie? Welke angsten of twijfels hebben zij? De antwoorden op deze vragen zouden terug moeten komen in de voorlichting. Zo kunnen jongeren een goede keuze maken of ze de therapie wel of niet willen volgen.
Doelstelling en onderzoeksvragen
Het doel van dit onderzoek was om een hulpmiddel voor de voorlichting over MDMA-therapie te maken.
De hoofdvraag van het onderzoek was: Hoe kunnen jongeren met PTSS en hun ouders voorgelicht worden over MDMA-therapie?
- Daarbij hadden we twee deelvragen:
- Wat is bij jongeren met PTSS en hun ouders het beeld van MDMA-therapie?
Hoe zou een hulpmiddel voor MDMA-therapeuten eruit kunnen zien om informatie aan jongeren en ouders te geven?
Van ouders naar naasten
We begonnen dit onderzoek gericht op jongeren en hun ouders. Alleen gaven meerdere jongeren aan dat niet altijd ouders hen helpen bij de keuze voor een therapie. Dit kunnen ook andere familieleden, vrienden of een partner zijn. Daarom zijn we tijdens het onderzoek breder gaan kijken naar ‘naasten’.