
Resultaten – onderzoek Zeg je JA tegen MDMA?!
Wat weten jongeren en hun ouders over MDMA-therapie?
Een derde van de jongeren met PTSS heeft gehoord van MDMA-therapie, twee derde niet. De term ‘MDMA-therapie bij PTSS’ roept verschillende gedachten en gevoelens op. De meesten denken aan een behandeling ondersteund met MDMA. 1 op de 6 heeft een onjuist beeld bij MDMA-therapie, zoals het micro doseren van MDMA. Jongeren en ouders kennen MDMA als drug, waardoor de therapie angsten en weerstand oproept. Jongeren en ouders zijn nieuwsgierig en hebben vragen, maar zijn hoopvol over de effectiviteit.
Wat zijn de verwachtingen die jongeren, ouders en therapeuten hebben van MDMA-therapie?
Jongeren, ouders en therapeuten zijn hoopvol over de effecten van MDMA-therapie. Ze denken dat het jongeren helpt met praten over hun ervaringen en toegang geeft tot herinneringen, terwijl ze minder negatieve gevoelens ervaren. MDMA-therapie klinkt intensief, maar ook snel.
Ze hebben ook negatieve verwachtingen of angsten. Fysieke bijwerkingen en de angst voor verslaving worden veel genoemd. Ook zijn ze bang voor emotionele reacties, zoals controle verlies. Voor sommigen is het nemen van drugs een drempel. Ook zijn deelnemers bang dat het niet werkt of problemen verergert.
Randvoorwaarden voor de therapie zijn volgens deelnemers een goede relatie tussen de therapeut en de jongere, goed onderzoek naar de therapie, veiligheid en aandacht voor de beeldvorming van MDMA.
Hoe groot de kans is dat jongeren de therapie willen volgen? En hoe groot is de kans dat ouders willen dat hun kind de therapie zou volgen?
De meerderheid van de jongeren en ouders is hier positief over, zowel voor henzelf of hun kind, als voor andere mensen. Jongeren met een geloof willen minder vaak de therapie volgen. Jongeren en ouders zien MDMA-therapie als extra optie, als andere behandelingen niet hebben geholpen.
Welke informatie hebben jongeren en ouders nodig om te beslissen over MDMA-therapie?
Jongeren en hun ouders willen veel informatie hebben, voordat zij een beslissing nemen over MDMA-therapie:
- De voor- en nadelen: van slagingspercentage tot bijwerkingen
- Draaiboek van de therapie: wat ga je precies doen, inclusief voorbereiding en nazorg
- De effecten van MDMA: wat ga je lichamelijk en geestelijk meemaken
- Indicatiecriteria: Voor wie is de therapie wel en niet geschikt en wanneer
- De therapeut: Wie is het, wat gaat diegene doen en welke kwalificaties heeft diegene
- Overig: achtergrondinformatie over de therapie, ervaringsverhalen en kosten/vergoeding
Deze informatie willen ze krijgen van de behandelende therapeut, degene die ze naar de therapie verwijst en van ervaringsdeskundigen die de therapie hebben gevolgd.
Wie zouden jongeren betrekken bij de beslissing over MDMA-therapie en op welke manier?
Jongeren betrekken mensen uit hun netwerk om hen op de hoogte te houden van hun leven, steun te krijgen bij de beslissing over de therapie en steun te krijgen tijdens de therapie. De volgende groepen zouden ze betrekken:
- Ouders: De helft van de jongeren zou MDMA-therapie bespreken met hun ouders. Jongeren bespreken het niet als het contact slecht is of ze verwachten dat hun ouders negatief zouden reageren.
- Vrienden en partner: Meeste jongeren vertellen hen over MDMA-therapie. Zij zouden hen steunen en begrip tonen.
- Huidige behandelaren en andere familieleden: Sommige jongeren zouden hen betrekken.
Jongeren betrekken hun netwerk door hen persoonlijk te spreken, eventueel gesteund door voorlichtingsmateriaal. Ook kunnen ze diegene meenemen naar een gesprek met de verwijzer of MDMA-therapeut. Het netwerk van jongeren heeft dezelfde informatie nodig als jongeren. Daarin kan wel benadrukt worden hoe zij jongeren kunnen steunen tijdens de therapie en wat de veiligheid is van de therapie.
Hoe zou voorlichtingsmateriaal over MDMA-therapie eruit kunnen zien?
Jongeren, ouders en therapeuten noemden vier belangrijke voorlichtingsvormen: een informatieve film, een website, een folder en een gesprek met de verwijzer of MDMA-therapeut. Belangrijk in de voorlichting vinden ze toegankelijkheid, gebruik van beelden/visualisaties, ervaringsverhalen en een betrouwbare uitstraling.
Samen met de ontwikkelgroep hebben we gekozen voor het maken van een website en een animatiefilm. Op de website kan veel informatie over MDMA-therapie staan, geordend in pagina’s en kopjes. De animatiefilm geeft met beelden en een voice-over een korte introductie op wat MDMA-therapie is. Deze website en de animatiefilm op de startpagina is het eindresultaat.