logo

Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden

Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden
aside image

Tijdlijn: Een tool om perspectieven rondom het kind samen te brengen

Zowel het onderwijs als de jeugdhulp kunnen kinderen helpen gezond en gelukkig op te groeien. In het onderzoek Rondom het Kind stond de vraag centraal hoe de samenwerking tussen ouders, onderwijs- en jeugdhulpprofessionals verbeterd kan worden, zodat kinderen en gezinnen passende ondersteuning ontvangen. Dit resulteerde in een praktische tool: de Tijdlijn

Waarom deze tool? 

De Tijdlijn visualiseert gebeurtenissen in het leven en de ontwikkeling van een kind. Het kan gebruikt worden bij een kind of gezin waarbij meerdere professionals vanuit de jeugdhulp, het onderwijs en/of de ondersteuning aan ouders betrokken zijn en brengt zo alle perspectieven samen. De Tijdlijn draagt bij aan het maken van een verklarende analyse (wat is er aan de hand?) en van een onderwijs- en/of hulpverleningsplan (wat gaan we doen?). 

Gebruik van de Tijdlijn 

De Tijdlijn kan gebruikt worden door alle professionals die betrokken zijn bij (multidisciplinaire) overleggen met ouders. Dit kunnen bijvoorbeeld de intern begeleider, de jeugdhulpverlener of de schoolmaatschappelijk werker zijn. De tool is gratis te downloaden en te gebruiken en bestaat uit een pagina met uitleg, een voorbeeld en een leeg template  

Wil je meer verdieping en uitleg bij de Tijdlijn? Wij bieden ook workshops op maat aan voor organisaties binnen het onderwijs en de jeugdhulp. Neem hiervoor contact op met Anne Steenbakkers, a.t.steenbakkers@hhs.nl.

Roept de Tijdlijn vragen op of heb je suggesties voor verbetering? Ook dan kan je contact opnemen met Anne Steenbakkers. 

Deze tool is ontwikkeld vanuit het onderzoek Rondom het Kind. Meer weten? Lees hier meer: onderzoekspagina.