logo

Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden

Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden
aside image

Regionale conferentie Bewogen en Bevlogen

Op 5 oktober jongstleden waren we bij de regionale conferentie Bewogen en Bevlogen van Jeugdhulp Haaglanden, waar we drie boeiende workshops hebben verzorgd. Als je nieuwsgierig bent naar wat er is besproken of als je de presentaties nog eens wilt bekijken, lees dan snel verder!

De jeugdhulpverlener met de toverstaf - in gesprek over maatschappelijke verwachtingen van jeugdhulpverleners

In deze sessie, geleid door Suzanne Rutz en Barbera Voskuil, hebben we het perspectief van jeugdhulpverleners besproken. Dit perspectief is gebaseerd op het professional-ervaringsonderzoek . De context waarin de deelnemers hun werk doen, is zeer uitdagend. Zo hebben onrealistische verwachtingen invloed op onder meer het vermogen het vertrouwen van gezinnen te winnen (wat vaak lang duurt), en hun persoonlijke welzijn, vanwege de vooroordelen waarmee ze te maken hebben. Het belangrijkste resultaat van deze sessie was de oproep om het beeld van jeugdhulpverleners te corrigeren, ruimte te creëren voor reflectie onderling en begrip te tonen voor de moeilijke context waarin jeugdhulpverleners beslissingen nemen.

Suzanne: "Het aangaan van gesprekken en reflectie op maatschappelijke verwachtingen kan helpen om de druk die jeugdhulpverleners ervaren te verlichten."

Betrek mij gewoon - op zoek naar verbeterkansen in de jeugdhulp

Rob Gilsing, lector Jeugdhulp in Transformatie, deelde de resultaten van het onderzoek Ketenbreed Leren. Hieruit kwamen enkele aanbevelingen naar voren:

a) Ontwikkel een gedeelde verklarende analyse en pas de hulpverlening daarop aan.
b) Luister nog beter en zonder oordeel naar jongeren en hun ouders, en neem hun ervaringen serieus. Werk op een gelijkwaardige manier samen met jongeren en ouders, rekening houdend met hun expertise.

Een van de deelnemers merkte op: "De presentatie over het onderzoek Ketenbreed Leren was confronterend maar zeer waardevol. Het verdient zeker verdere bespreking, vooral in de aanwezigheid van beleidsmakers!"

Doe normaal! 

Tamara Bos, Marije van der Hulst en Ryan Meijer presenteerden de nieuwe publicatie "De Kracht van het Gewone" met inspirerende praktijkvoorbeelden van normaliseren in de regio Haaglanden. Deze voorbeelden omvatten initiatieven zoals HomeStart, Buurtgezinnen en Het Begint Bij Mij. Opvallende gemeenschappelijke kenmerken tussen deze praktijkvoorbeelden zijn de informele steun, gelijkwaardige relaties en het centraal stellen van de behoeften van jongeren, ouders en gezinnen.

We nodigen je uit om de website van Jeugdhulp Haaglanden te bezoeken en meer te lezen over deze en de vele andere boeiende sessies en de rijke discussies die plaatsvonden tijdens de regionale conferentie Bewogen en Bevlogen. Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en inzichten in jeugdhulpverlening!