logo

Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden

Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden
aside image

Terugblik op inspirerende bijeenkomst "JONG doet mee!"

Op donderdag 28 september 2023 organiseerde JONG doet mee! een boeiende bijeenkomst in het nieuwe stadhuis van Gemeente Delft. De groep, bestaande uit ongeveer 40 jongeren uit Haaglanden die jeugdhulp krijgen of hebben gehad, streeft ernaar de jeugdhulp te verbeteren door middel van open gesprekken en workshops.

Wanneer je als professional zelf ervaring hebt met huiselijk geweld of kindermishandeling

Verschillende workshops werden aangeboden, waarvan er twee werden verzorgd door vertegenwoordigers van ons kennisnetwerk. In de workshop "Hoe inspireren we professionals hun ervaring met jeugdhulp in te zetten?" leidde Cora Bartelink samen met een ervaringsdeskundige een waardevolle discussie. Het ervaringsverhaal vulde treffend de uitkomsten van het onderzoek aan, en deelnemers benadrukten het belang van hulpverleners die hun eigen kwetsbaarheid laten zien.

Belangrijke conclusies uit het onderzoek zijn onder andere het wenselijke karakter van het inzetten van persoonlijke ervaringen door professionals, met voordelen voor zowel cliënten als collega's. Dit vanwege de waardevolle eigenschappen die zij meenemen. Denk hierbij aan empathie, alertheid op signalen en een doorleefd begrip van situaties.

Leernetwerk Normaliseren

Een andere workshop, verzorgd door onze onderzoekers Tamara Bos, Ryan Meijer en Barbera Voskuil vanuit ons leernetwerk Normaliseren, richtte zich op het thema "Normaliseren… hoe dan?" Deelnemers werden aangemoedigd om met jongeren te praten over wat normaliseren voor hen betekent en om te luisteren naar hun behoeften om zich geaccepteerd te voelen.

De betekenis van de puntkomma tattoo (;) werd ook belicht als een boodschap van solidariteit met degenen die te maken hebben gehad met zelfmoord, depressie, verslaving en andere geestelijke gezondheidsproblemen.

Wil je het volledige verslag van de bijeenkomst lezen? Bezoek dan de website van JONG doet mee !